Zicht op Eindhoven

Mandos, Hein


#


Henricus Maria Casper Alphonsus ('Hein') Mandos werd op 4 november 1907 te Tilburg geboren. Hij studeerde na de Ruwenberg op Beekvliet en aan het Sint Odulphuslyceum te Tilburg, vervolgens Nederlands en geschiedenis aan de Katholieke Universiteit van Nijmegen.
Van 1937-1972 was hij leraar Nederlands te Eindhoven. Drs. Hein Mandos was mede-oprichter van de Heemkundige Studiekring Kempenland en mede-redacteur, later hoofdredacteur, van Brabants Heem, redacteur van de Bijdragen tot de geschiedenis van het Zuiden van Nederland, mede-oprichter van de Bijdragen tot de Studie van Brabants Heem en Cultuurhistorische Verkenningen in de Kempen, redacteur van de Katholieke Encyclopedie, Onze Taaltuin en het Historisch Tijdschrift. Hij werkte mee aan de boeken Het Nieuwe Brabant ('s-Hertogenbosch, 1952-1955), Land van Dommel en Aa (Eindhoven, 1947) en De Acht Zaligheden. De oude kern van de Kempen (Oisterwijk, 1971).
In 1955 schreef hij het artikel 'Folkloristische verkenningen in Tilburg's verleden' voor de bundel Van heidorp tot industriestad (Tilburg, Henri Bergmans). Hij heeft vele publikaties op zijn naam staan, onder andere over Oostbrabantse spreekwoorden.


Graf bij oude kerkje Waalre.
Het graf van Hein Mandos en zijn
echtgenote Miep Mandos v.d. Pol
bij het oude kerkje in Waalre.


Na zijn dood bewerkte zijn weduwe M. Mandos-Van de Pol zijn nagelaten manuscript met ruim 6000 spreekwoorden tot het, ook voor Tilburg belangrijke, boek De Brabantse spreekwoorden (Waalre, Hein Mandosstichting, 1988).
Zijn spreekwoordenarchief is sinds 1985 ondergebracht in de Hein Mandosstichting. Hein Mandos overleed op 6 december 1978 te Geldrop.
Bron: http://www.historietilburg.nl/

Doel van de Hein Mandosstichting:
Zo veel mogelijk publiceren uit het archief van Hein en Miep Mandos.

Uitgegeven boeken


# Brabantse Spreekwoorden (DBS) van H. Mandos en M. Mandos -van de Pol.

Dit boek is vooralsnog te koop voor E15,- (exclusief verzendkosten).


# De Brabantse Spot- en scheldnamen.
Het is een beeldende en pakkende bundel geworden van ruim 300 pagina's. Vier jaar werkte Caspar van de Ven aan dit boek. Zijn levenswerk hebben we een extra glimlach gegeven door illustraties van Doortje Hopstaken en foto's met een lach van Jan Stads en zijn fotoclub Pix4Profs. Dit heeft geresulteerd in een gedegen werk met een moderne uitstraling. Lees- en kijkplezier voor iedere Brabander!

Boek te koop voor E20,- (exclusief verzendkosten)


# Voor boeken bestelinformatie stuur een mail naar:


Bestuur Hein Mandosstichting:
Caspar van de Ven (Waalre), voorzitter/secretaris,
Will Balemans (Waalre), penningmeester,
Wim de Bakker (Oisterwijk), Ad Dams en Lies Theuws (Waalre)